Andrea Camastra – w 2015 r. uznany przez przewodnik Gault&Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. Znalazł się na liście 100 Best Chefs in the World 2019 według prestiżowego magazynu „Le Chef”. Prowadzona przez niego warszawska restauracja Senses od roku 2016 pięć razy z rzędu zdobywała gwiazdkę przewodnika Michelin, figurowała też na liście Diners Club 50 Best Discovery Series, zestawianej przez jury San Pellegrino World 50 Best Restaurant Academy. A w roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia. W 2022 r. otworzył w Warszawie nową restaurację Nuta, będącą ukoronowaniem jego kariery. Kim jest Andrea Camastra i jak doszedł do tego wszystkiego? Uchylamy rąbka tajemnicy o utalentowanym Chefie!
Andrea Camastra urodził się we włoskim miasteczku Monopoli, położonym w malowniczej Apulii. W jego rodzinie było wielu piekarzy i restauratorów, a i on sam pierwsze kulinarne kroki stawiał właśnie w piekarni. Co istotne – bardzo wcześnie, gdyby bowiem zliczyć wszystkie lata spędzone w kuchni, wychodzi, że Andrea ma już 30 lat doświadczenia.
Pierwszą pracę rozpoczął w wieku zaledwie 10 lat i jak sam mówi – nigdy nie chciał zostać szefem kuchni. Ale życie pisze różne scenariusze – wrodzona perfekcja i talent zaprowadziły go na kulinarny szczyt. Kiedy Andrea pogodził się już ze swoim przeznaczeniem, okazało się, że gotowanie to jego kolejna pasja, tuż obok sztuki i muzyki. I tak sukcesywnie, z roku na rok, jego umiejętności były coraz większe.
Camastra, choć został wykształcony w nurcie kuchni klasycznej, to równocześnie mocno interesował się kuchnią molekularną i nauką leżąca u jej podstaw. Dlatego wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które możecie przeżyć w Nucie, autorskiej restauracji Andrei, to harmonijne połączenie kuchni molekularnej, nowoczesnej i tradycyjnej. Zdrowy balans ze szczyptą wyrafinowanej magii – wszak tylko Andrea wigilijny barszcz przegryza włoską babką panettone Zresztą Andrea wszystko robi „bez nadęcia”, jak mówi o nim narzeczona Anna.
„Wiem, że potrzebujecie wyjątkowych doświadczeń. Wiem, że potrzebujecie magii. Ok, w porządku, ale do restauracji przychodzicie przede wszystkim po dobre jedzenie.” – powiedział Andrea Camastra w jednym z wywiadów. Ale ten, kto choć raz był w prowadzonej przez niego restauracji, doskonale wie, że dania serwowane przez Andreę są nie tylko wyśmienite, ale przede wszystkim wywołują ogromne emocje. Jak Camastra doszedł do takiej perfekcji?
Andrea swój warsztat kulinarny doskonalił w najlepszych restauracjach na całym świecie – nie tylko we Włoszech, ale również we Francji i Wielkiej Brytanii. Pracował ramię w ramię ze wspaniałymi szefami kuchni, w restauracjach z jedną, dwiema, a nawet trzema gwiazdkami Michelin. Finalnie doczekał się gwiazdki również w Polsce – w prowadzonej przez niego restauracji Senses. I to aż pięć razy z rzędu!
Pasja, perfekcjonizm, wytrwałość i ambicja zaprowadziły Andreę na sam szczyt – osiągnął mistrzostwo w międzynarodowym dyskursie kulinarnym. Jest propagatorem techniki gotowania „note-by-note”, której autor, wynalazca kuchni molekularnej Prof. Hervé This, uznał Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrià z restauracji El Bulli. Czy na scenie gastronomicznej można osiągnąć jeszcze więcej?
Można! I Andrea jest tego najlepszym przykładem. Camastra od lat pracuje z tymi samymi ludźmi. „Tworzymy to miejsce z paczką przyjaciół. Nie jestem inni niż oni, jestem jednym z nich. Nie jestem szefem, jestem jednym z nich.” – możemy usłyszeć od Chefa. Andrea jasno podkreśla, że sukces Restauracji Nuta, to sukces całego Zespołu. To niesamowite, że w tak dynamicznym środowisku pracy, zawsze można znaleźć miejsce na życzliwość i przyjaźń.
Paradoksalnie ktoś, kto nie chciał być szefem kuchni, znalazł się na liście 100 Best Chefs in the World. Z pasją nie da się walczyć, nie da się jej oprzeć. Umiejętności Andrei doceniają najwybitniejsi smakosze i krytycy kulinarni. Camastra jest mistrzem łączenia wielu technik kulinarnych i komponowania smaków, które stają się wyjątkową ucztą dla wszystkich zmysłów. Szacunek do najlepszych, naturalnych produktów przywiózł prosto z rodzinnego Monopoli, a niezwykły talent do łączenia nieoczywistych smaków sukcesywnie rozwijał ciężką pracą. Dziś z niesamowitą iskierką w oku prowadzi własny koncept kulinarny. Nuta to wyjątkowa restauracja w Warszawie, to miejsce dedykowane kuchni, której Andrea poświęcił całe życie. To tu przeplatają się polskie i włoskie smaki, okraszone delikatnym azjatyckim akcentem. To tu znajdziesz kuchnię inspirowaną pięknem, sztuką i nauką. Każdy, kto raz odwiedził Nutę, niebawem wraca tu ponownie. Kameralna atmosfera, dopracowany wystrój, idealne smaki, a przede wszystkim miejsce tworzone z ogromnym oddaniem i pasją – Chefa i całego Zespołu Nuty.