Chef Andrea Camastra swój warsztat kulinarny doskonalił w najlepszych restauracjach we Włoszech, Francji i Wielkiej Brytanii. Posiadacz dyplomu magistra Uniwersytetu w Oxfordzie, od 2015 roku członek „Oxford Encyklopedia Osobistości Rzeczpospolitej Polskiej” – jako uznanie całości jego dotychczasowych osiągnięć w dziedzinie kulinarnej. W 2015 r. uznany przez przewodnik Gault & Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, a w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. W 2019 Andrea znalazł się na liście „100 Best Chefs in the World” prestiżowego francuskiego magazynu “Le Chef”. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia.

Prowadzona przez niego warszawska restauracja Senses, pięć razy z rzędu od roku 2016, zdobywała gwiazdkę przewodnika Michelin; od 2016 r. figurowała też na liście Diners Club 50 Best Discovery Series, zestawianej przez jury San Pellegrino World 50 Best Restaurant Academy, a przewodnik Gault&Millau przyznał jej nagrody od 2015 roku, przy czym w 2018, 2019 i 2020 – aż 4 czapki i 18.5 pkt (na 20).

W czerwcu 2023 r. jego nowa restauracja NUTA, zaledwie 13 miesięcy od uruchomienia, zdobyła jako jedyna w Warszawie, swoją pierwszą gwiazdkę przewodnika Michelin, wywołując ogromną falę ekscytacji mediów i gości!

Andrea osiągnął mistrzostwo w międzynarodowym dyskursie kulinarnym. Jest propagatorem techniki gotowania „note-by-note” (nuta-po-nucie), której autor i wynalazca kuchni molekularnej Prof. Hervé This, uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. Technika ta stanowi nowatorskie, naukowe podejście do sztuki gotowania, sięgające po czyste związki, ekstrakty czy wręcz pojedyncze cząsteczki smaków i zapachów, pozyskiwane z naturalnie występujących w przyrodzie składników.

Podczas gotowania Andrea z zamiłowaniem słucha muzyki. Sam będąc artystą grającym na instrumentach (od 8 roku życia kształcił się w szkole muzycznej) uznaje piękną muzykę, naukę i sztukę za najważniejsze źródła swojej kulinarnej inspiracji twórczej.

Zobacz też: https://camastra.pl

DZIENDOBRY.TVN.PL

Andrea Camastra na liście 100 najlepszych kucharzy świata.
Włoch zakochał się w Polce

„Jego umiejętności doceniają najwybitniejsi smakosze i krytycy kulinarni. Andrea Camastra to utalentowany Włoch, który na polskiej ziemi nie tylko rozwija pasję do gotowania, lecz także znalazł miłość. Partnerka mistrza kuchni, Anna Rząsa, opowiedziała, w jakich okolicznościach narodziło się łączące ich uczucie.”