Marakuja z ostrygami, truskawki z parmezanem, tymianek i mandarynki, pieczona jagnięcina z truskawkami a może imbir i feta? Lody o smaku słonego karmelu lub kaczka nadziewana jabłkami nikogo już nie dziwią, ale wymienione wyżej przykłady czasami wprawiają w zakłopotanie nawet szefów kuchni. Skąd pomysł, by nieoczywiste kompozycje smaków, które na pierwszy rzut oka wręcz nie mogą się udać, połączyć w jeden posiłek? Ta sztuka łączenia składników w nietypowe związki smakowe to foodpairing. Czym jest foodpairing? Jaka jest jego historia? Na czym dokładnie polega? Dlaczego jedne połączenia smakowe wypadają korzystniej od innych? Jakie najciekawsze restauracje w Warszawie oferują foodpairing? Podpowiadamy!

Foodpairing – co to jest?

Foodpairing to wyjątkowy trend kulinarny, który coraz mocniej wybrzmiewa nie tylko w światowej, ale i w polskiej gastronomii. Restauracje w Warszawie i wielu innych polskich miastach chętnie zdobywają doświadczenie w tym temacie, a dzięki temu oferują swoim gościom niesamowite wrażenia smakowe.

Dlaczego niesamowite? Ponieważ foodpairing opiera się na szukaniu nowych i wyjątkowych wrażeń smakowych poprzez nowatorskie łączenie składników – takich, które do tej pory raczej nie były serwowane na jednym talerzu. Bo głównym celem foodpairingu jest poszukiwanie coraz to ciekawszych połączeń smaków. Odbywa się to na dwa sposoby – na zasadzie podobieństwa lub wprost przeciwnie – na zasadzie mocnego kontrastu.

Co istotne, foodpairing to nieodłączna część kuchni molekularnej, która czerpie całymi garściami z nauki i dąży do uzyskania czystych, ale i wyjątkowych smaków.

Warto jednak wiedzieć, jak to wszystko się zaczęło…

Foodpairing – historia powstania.

Jaka była droga to tego, że dziś najlepsze restauracje w Warszawie oferują wspaniałą kuchnię foddpairing? Otóż nowoczesny foodparing narodził się w latach 90. XX wieku, a za jego twórcę uważa się angielskiego szefa kuchni Hestona Blumenthala. Blumenthal w swojej słynnej restauracji ,,The Fat Duck” non-stop poszukiwał nowych i nieoczywistych połączeń kulinarnych.

Swoje eksperymenty rozpoczął od czekolady. Odkrył bowiem, że dodanie do niej szczypty soli sprawia, że smak czekolady nabiera całkiem nowego wymiaru – sól subtelnie łagodzi jej słodycz, jednocześnie akcentując pozostałe walory smakowe. Blumenthal nie ustając w swoich poszukiwaniach, próbował więc znaleźć produkt, który z czekoladą połączy się wprost idealnie. Podejmował próby z anchois i z innymi rybami, ale za przełomowe uznał połączenie białej czekolady i kawioru! I cóż… był to strzał w dziesiątkę.

Jednak Blumenthal na tym nie poprzestał. Chciał dowiedzieć się, dlaczego tak różne produkty, wzajemnie się uzupełniają i tworzą niesamowitą feerię smaków. Poprosił więc o naukowe wyjaśnienie tego zjawiska Françoisa Benzim’a. Nauka i gastronomia wspólnie rozwiązały tę zagadkę! Odkryto, że tajemnica tkwi w składzie produktów, a konkretniej w związkach chemicznych. Zarówno czekolada, jak i kawior zawierają w zapachu podobną ilość amin, co sprawia, że stanowią tak smaczny duet.

Dzisiejszy foodpairing, a wraz z nim najlepsze restauracje Warszawa, czerpią z tych doświadczeń pełnymi garściami – poszczególne produkty najczęściej dobierane są na podstawie ich wspólnych cech. Głównym wyznacznikiem bardzo często staje się aromat, ponieważ to on jest odpowiedzialny za odczuwany smak potrawy niemal w 80%.

Foodpairing – jak to się robi?

Przełomowe odkrycie Blumenthala i Benziego jasno pokazało, że w foodpairingu warto kierować się regułą podobieństwa – najlepsze połączenia smakowe będą stanowić te produkty, które mają podobne aromaty i składniki. Główną rolę odkrywa więc skład produktów. Właśnie dlatego, wybitni szefowie kuchni i lokale gastronomiczne, a więc i NUTA – najlepsza restauracja w Warszawie, proces przygotowywania menu w oparciu o ideę foodpairing rozpoczynają od dokładnego poznania składu produktów. Bywa tak, że zespól tworzy ogromne wykresy, karty, rysunki, dzięki którym nieoczywiste łączenie składników staje się łatwiejsze.

Dzięki ciężkiej pracy najlepszych kucharzy znamy już niesamowite połączenia kulinarne, które dosłownie rozpieszczają nasze kubki smakowe. Do jednych z popularniejszych połączeń z pewnością należą:

  • ostrygi, marakuja,
  • truskawki, pieczona jagnięcina,
  • kurczak, orzechy arachidowe,
  • kawa, czosnek,
  • musztarda, mięta,
  • ogórek, fiołek jadalny,
  • czekolada, gorgonzola.

Co ciekawe, to właśnie czekolada nadal pozostaje jednym z najbardziej inspirujących produktów w idei foodpairing. I choć połączenie czekolady z sosem sojowym, sardynkami czy wspomnianą już gorgonzolą może wydawać się mocno zaskakujące, to naprawdę trzeba tego spróbować.

Foodpairing to nie tylko zaskakujące smaki. To świeżość, nowe doznania kulinarne i niesamowite emocje. Warto także pamiętać, że foodpairing, jak i gastronomia molekularna, to najwyższej jakości kuchnia, która stanowczo przeciwstawia się chemii, sztucznym dodatkom i szkodliwym metodom przyrządzania potraw. Czy warto otworzyć się na nowe smaki? Oczywiście! Foodparing to niesamowita przygoda, która zapamiętasz na długo. Gdzie warto zjeść w Warszawie kuchnię inspirowana ideą foodpairing? Zapraszamy do rezerwacji stolika w Nucie – jesteśmy przekonani, że dzięki nam rozsmakujesz się na dobre w świecie kuchni kreatywnej. Do zobaczenia!